LENNOX EMEA

  • English
  • Français
  • Deutsch
  • Nederlands
  • Español
  • Português
  • Italiano
  • Polski
  • Русский

Desculpe, este conteúdo só está disponível em Holandês. Por uma questão de conveniência para o utilizador, o conteúdo é mostrado abaixo no idioma alternativo. Pode clicar na ligação para alterar o idioma activo.

Ruim een jaar geleden installeerde Pranger-Rosier twee close control units van Lennox bij provider Kabelnoord. Sindsdien is de storingsgevoeligheid van hun serviceruimte in Dokkum flink afgenomen. “En voor hun energieverbruik geldt hetzelfde,” aldus Andries Keulen, projectleider Pranger-Rosier Installaties BV.

Als huisinstallateur adviseerde Pranger-Rosier in 2017 twee close control units (ingezet als datakoelers) in de grootste serverruimte (90 m2) van Kabelnoord te vervangen. In hun zoektocht naar het beste alternatief, kwamen ze uit bij een nieuw type van Lennox: de INNOV@EC Plug fans.

Waarom was deze vervangingsaankoop nodig?

“Om twee redenen: om slijtage en dus storingen aan het systeem te voorkomen, maar vooral ook om energie te besparen. Om in een dergelijke serveruimte de temperatuur en de vochtigheid constant te houden, is veel energie nodig. Uit oogpunt van verduurzaming is elke winst die je op dit gebied boekt meegenomen. Door deze close control units bespaart Kabelnoord nu bijna 50% energie.”

Hoe is dat mogelijk?

“Omdat deze units – in tegenstelling tot de oudere types waarmee je uitsluitend lucht kon recirculeren – gebruik maken van zogenaamde vrije koeling. Om dit mogelijk te maken hebben we een buitenluchtvoorziening aangebracht. Door deze aan te sluiten op de close control units, gebruiken we nu 100% buitenlucht ter ondersteuning van het koelproces. Dit is mogelijk omdat de temperatuur in de serviceruimte (22˚) bijna altijd hoger is dan de relatief koude buitentemperatuur. Dus in plaats van dure compressorenergie te gebruiken, benutten we nu deze gratis energie voor koeling. Dat scheelt fors in energieverbruik.”

Bijna 50% energiebesparing, hoeveel is dat in euro’s op jaarbasis?

“Volgens Kabelnoord hielden ze vorig jaar zo’n 10.000 euro over. En hebben ze deze investering er dus in 5 tot 6 jaar uit.”

Tot slot, hoe was de samenwerking met Lennox?

“We werken al jaren met ze samen. Het is een bedrijf met veel kennis, maar vooral met een uitstekende service. En dat is nodig, want bij dit soort maatwerkprojecten luistert alles nauw en heb je geen of nauwelijks toegevoegde waarde als je uitsluitend ‘dozen schuift’. Er zijn zoveel dingen waar je aan moet denken, zowel in de voorbereiding als na afloop. Ook wat dat betreft is Lennox een partij waarmee het fijn en professioneel samenwerken is.”

Categorias: NIEUWS